Art i Cultura Cristiana



Reconsiderar l'Art Romànic ha estat fonamental en la nostra Comunitat, ja que aquest ha estat el primer art cristià d'àmbit europeu, i fruit de la nova cultura cristiana que estava emergint a conseqüència de l'expansió de l'Evangeli del nostre Senyor Jesucrist.

A la Comunitat Gnòstica Ortodoxa de Sant Jordi, hem realitzat estudis i exposicions de Pintura Romànica, Eslava i Bizantina, al llarg de tots aquests anys, encara que no sistemàticament. 

De l'Art Romànic, del Mossàrab, així com del Bizantí i Eslau, tenim molt a aprendre i aprofitar en els nostres dies. Optem decididament per una Iconografia segons els cànons ortodoxos, encara que ens obrim a la possibilitat d'una pintura neoromànica també. Igual que a una nova cultura cristiana que pugui calar profund en la nostra societat actual. Tal vegada és cert que també necessitem una Revisió i Renovació artística cristiana, tant en música com en pintura. La Comunitat Gnòstica Ortodoxa de Sant Jordi, si bé sempre ha estat tradicional en aquest aspecte, està oberta a noves i serioses aportacions que dignifiquin i glorifiquin Déu, així com a la seva Església, i a la Humanitat sencera. Tanmateix, creiem que això no ha arribat encara i estem en uns temps, en els quals ja hauríem d'estar treballant en això. 

Malgrat que actualment el nostre Taller d'Iconografia està tancat per reestructuració i remodelació de la Comunitat, en la pestanya de baix, pot veure's la dinàmica de treball que estàvem desenvolupant, i que en un futur gens llunyà reprendrem com a activitat de disseminació evangelística i cultural a Catalunya. 

Maria Neus Roig, iconògrafa canònica

La Creu de Sant Damiá

 La Biblia.  Font d'inspiració

Les Santes Icones són l'expressió de la Paraula de Déu en formes i colors, i que són en realitat, també, Evangeli del nostre Senyor Jesucrist.  Amb les imatges, tractem de comunicar el Missatge en forma visual perquè aquest, pugui ser vivenciat quan se'l contempli amb l'adequada actitud. Les icones són per a contemplar, per a meditar en elles, en silenci i oració. Però no són pas objecte de culte ni d'adoració. Es poden venerar en el sentit de respectar-les, però no podem anar més enllà d'això ni fer d'elles, l'objecte de la nostra fe.  A més, no qualsevol persona pot pintar (o escriure, en llenguatge ortodox) una icona. Es requereix, no solament de coneixements artístics, sinó bíblics i teològics.  Això és fonamental en un iconògraf/a. I a més a més, és necessària una certa edat espiritual, ja que la icona es pinta, s'escriu, amb actitud orant, obrint-se a la inspiració i guia de l'Esperit Sant.

La postura teològica de la Comunitat Gnòstica Ortodoxa de Sant Jordi amb relació al concepte d'imatge, és molt semblant al de l'Església Ortodoxa Oriental.